Andrei Savulescu, director iT la Ministerul Comunicatiilor, a declarat ca site-ul trebuia sa se intituleze initial ”e-biserica”, insa ca urmare a protestelor unei organizatii neguvernamentale, s-a decis schimbarea numelui in ”e-culte”.
Oficialul a declarat ca site-ul va gazdui prezentari multimedia a tuturor cultelor religioase din Romania. ”Vom avea prezentari ale bisericilor importante din tara, descrieri, se vor putea realiza tururi virtuale, de exemplu, prin manastirile din Moldova etc.”, a declarat Savulescu, intr-un interviu acordat Antena 1.
E-culte va fi inclus in mega-portalul e-romania, o interfata pe Internet pe care vom putea sa ne platim toate darile, sa obtinem actele de care avem nevoie si chiar sa votam electronic. Guvernul a anuntat ca va aloca pentru dezvoltarea acestui proiect, in perioada 2010-2013, suma de 1,9 miliarde de lei (aproximativ 500 de milioane de euro).
”Pretul minimal al proiectului este de 229 milioane de euro, iar cel maximal de 459 de milioane de euro”, a declarat directorul IT din Ministerul Comunicatiilor in interviul citat.
Ministrul Comunicatiilor, Gabriel Sandu, a declarat, pentru DailyBusiness.ro, ca pretul a fost stabilit de o echipa de experti din cadrul ministerului si are in vedere complexitatea proiectului.
”Nu spune nimeni ca vom cheltui atat. Este un calcul estimativ, de la care plecam. Bineinteles, vom cauta un cost optim care sa ne permita sa venim cu o solutie de calitate, la un pret cat mai mic”, a declarat Sandu, pentru DailyBusiness.ro.
El a precizat, pe de alta parte, ca spera ca mare parte din sumele necesare dezvoltarii proiectului sa vina din fonduri externe. ”Mare parte din suma va veni din fondurile europene. Cred ca, din total, doar vreo 50 de milioane de euro vor insemna contributia statului, insa si aceasta va fi achitata esalonat, pentru ca dezvoltatorii vor lua credite de la banci, pe care noi le vom achita pe parcurs”, a mai spus ministrul Comunicatiilor.
Potrivit calculelor DailyBusiness.ro, daca ar fi sa comparam costul anuntat de minister pentru e-romania, cu alte proiecte internationale, am descoperi faptul ca investitia ar putea fi amortizata in …300 de ani!